Ομιλητής: Παναγιώτης Γεωργουδής
4ο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο
Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013
Θέμα: Ocular surface disorders
Ομιλητής: Παναγιώτης Γεωργουδής
Φλεγμονώδεις παθήσεις της οφθαλμικής επιφάνειας
Στην παρουσίαση μας, αναφερθήκαμε σε ένα αριθμό φλεγμονωδών παθήσεων της οφθαλμικής επιφανείας οι οποίες εάν παραμείνουν χωρίς θεραπεία, ή εάν παραμείνουν αδιαγνωστες, μπορούν να προκαλέσουν σημαντική βλάβη και να καταλήξουν σε σημαντική απώλεια όρασης.
Συνοπτικά, αναφερθήκαμε στις ακόλουθες οντότητες
- Εαρινή κερατοεπιπεφυκίτιδα. Νόσος αλλεργικής αιτιολογίας που εμφανίζεται συνήθως στην παιδική ηλικίας, χαρακτηρίζεται από καθαρή κολλώδη έκκριση, κνησμό και θηλές του βλεφαρικού επιπεφυκότα. Σε προχωρημένες μορφές, μπορεί να δημιουργηθούν κερατοειδικέ έλκη δίκην ασπίδος και εάν παραμείνουν χωρίς αγωγή μπορεί να καταλήξουν σε ουλoποίηση της επιφάνειας του κερατοειδούς. Συνήθως υποχωρεί κατά την εφηβεία.
- Ατοπική κερατοεπιπεφυκίτιδα. Νόσος που συνήθως συνοδεύεται από ατοπική δερματίτιδα. Χαρακτηρίζεται από κνησμό, βλεφαρικό δερματικό έκζεμα και φλεγμονή, φλεγμονή και ουλοποίηση του επιπεφυκότος. Μπορεί να συνοδεύεται από κερατόκωνο και καταρράκτη. Εμφανίζεται στην παιδική ηλικία αλλά δεν υποχωρεί μετά την εφηβεία.
- Οφθαλμικό ουλώδες πεμφιγοειδές. Πρόκειται για ουλοποιητική νόσο του επιπεφυκότος που εάν παραμείνει χωρίς θεραπεία, προκαλεί προοδευτική ουλοποίηση του επιπεφυκότος. Η διάγνωση τίθεται με βιοψία επιπεφυκότος και ανοσοφθορισμό. Συνήθως απαιτείται συστηματική ανοσοκατασταλτική αγωγή
- Περιφερική ελκώδης κερατίτιδα. Η οντότητα αυτή μπορεί να οφείλεται σε μια σειρά από αιτίες, στην πλειονότητα των περιπτώσεων οφείλεται σε αυτοάνοσες νόσους και αγγειίτιδες, με πιό συχνή εκδήλωση σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα. Άλλες αιτίες μπορεί να είναι τοπικές ή συστηματικές λοιμώξεις, ή τομικές ανοσολογικές αντιδράσεις. Η αγωγή της εξαρτάται από το αίτιο, και σε περιπτώσεις συστηματικές αυτοάνοσης νόσου, απαιτεί επιθτεική ανοσοκατασταλτική αγωγή για έλεγχο τόσο της περιφερικής κερατίτιδος, όσο και της συστηματικής νόσου.
Συμπερασματικά, ορισμένες από τις λιγότερο συνηθισμένες παθήσεις της οφθαλμικής επιφανείας, απαιτούν έγκαιρη διάγνωση και αγωγή για την αποφυγή επιπλοκών που μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντικές χρόνιες βλάβες και απώλεια όρασης.