Eκπαιδευτικό Σεμινάριο Δεκεμβρίου 2013

"Φακοί Επαφής: Μισός αιώνας ιστορίας"



Θέμα:  "Φακοί Επαφής: Μισός αιώνας ιστορίας"

Ομιλητής: Πλαΐνης Σωτήρης
                   Οπτομέτρης-Επιστήμονας της Όρασης,
                   Λέκτoρας του Πανεπιστημίου του Manchester

Ημ/νια :  11/12/2013 ώρα 21:00

Από το 1961 που δημιουργήθηκε ο πρώτος μαλακός φακός επαφής έχουν γίνει εξαιρετικά σημαντικές εξελίξεις ως προς τα υλικά, το σχεδιασμό και τη συχνότητα αντικατάστασης των σύγχρονων φακών επαφής. Οι κυριότερες από αυτές αφορούν την εμφάνιση των φακών επαφής σιλικόνης-υδρογέλης, οι οποίοι ικανοποιούν τις ανάγκες του κερατοειδή σε οξυγόνο απαλλάσσοντας τους χρήστες από τις μακροχρόνιες επιπλοκές της υποξίας, και των φακών επαφής μιας χρήσης, οι οποίοι αποτελούν ενδεχομένως την πιο υγιεινή επιλογή.

Παράλληλα, αξιοσημείωτη είναι και η πρόοδος που συντελέστηκε στα υλικά των ημίσκληρων φακών επαφής, οι οποίοι χρησιμοποιούνται σήμερα στη διόρθωση υψηλών και ανώμαλων αστιγματισμών, ενώ βρίσκουν επίσης εφαρμογή στην αποκατάσταση της όρασης σε παθολογικές καταστάσεις του κερατοειδή (π.χ κερατόκωνος) ή μετά από μεταμόσχευση κερατοειδή.

 Η δεκαετία που διανύουμε αναμένεται να φέρει νέες επαναστατικές εφαρμογές στον τομέα των φακών επαφής. Η χρήση φακών επαφής με σύστημα σταδιακής αποδέσμευσης φαρμάκων (drug delivery) στον οφθαλμό, οι «έξυπνοι» φακοί, ικανοί να παρακολουθούν διακυμάνσεις στα επίπεδα της ενδοφθάλμιας πίεσης και στο σάκχαρο στο αίμα και οι ειδικά σχεδιασμένοι φακοί «αντι-μυωπίας», που προσδίδουν τη δυνατότητα πρώιμης αντιμετώπισης της μυωπίας, αποτελούν αντικείμενα ολοένα αυξανόμενου ενδιαφέροντος παγκοσμίως.